- Vi fant identiteten vår

​Christoffer Heggelund har hatt en solid start på nordisk. Mot Estland bidro Sandvika-guarden med 14 poeng, 9 returer, 3 steals og 2 assists.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
01.07.2018
Mot Sverige og Island må U18-gutta ha fightervilje fra start. To seire gir nordisk-bronse.

U18 menn Estland – Norge 84-74

U16 menn Estland – Norge 92-55

Åpningsperioden i U18-kampen var som juniorer mot voksne menn:

De norske gutta ble tatt på fysikken, skubbet vekk i duellene og i tillegg løpt og skutt i senk. Estland ledet 23-9 etter første periode, det var klasseforskjell og det gikk mot et stygt resultat.

Men Norge løftet seg og spilte og kjempet jevnt med Estland mot slutten av kampen. Fra å ligge under med 26 poeng (32-58) midtveis i tredje periode, tok de inn 18 og var bare 8 bak med to minutter igjen å spille. Det endte med 10-poengstap (74-84), men etter at de norske gutta hadde storspilt og vist sitt beste hittil i nordisk i fjerdeperioden – som de «vant» 31-24.

31 poeng på de siste 10 minuttene forteller om et lag som kjørte tempo, utfordret Estlands forsvar med tøffe driver, og som traff utenfra.

Da slo alle lagets fire etaberte scorere til på likt.

Mikal Gjerde hadde en stor kamp med 16 poeng, 6 returer, 7 assists og 4 steals.

Sigurd Lorange slet i førsteperioden, men endte på 15 poeng etter 3/7 på 3-poengerne.

Christoffer Heggelund leverte en ny, god kamp og var på hugget fra start. Han landet på 14 poeng, 9 returer, 3 steals og 2 assists.

Tobias Rotegård gikk som i fredagens kamp mot Finland poengløs ut av de to første periodene, men våknet og satte 13 poeng.

Odfjells gjennombrudd

Alle i kvartetten løper også imponerende mye og fort opp på banen, og nå fikk de Ulrikens Jørgen Odfjell med på moroa. Odfjell bidro med 10 poeng, etter sterke driver, elegante finter og scoringer og god skyting. Et gjennombrudd på U18-landslaget for spilleren som også markerte seg på Gimles BLNO-lag i sesongen som var.

- Jeg følte vi fant litt av identiteten vår, sa landslagssjef Brent Hackman, som var oppløftet til tross for tapet. Etter den råsterke fjerdeperioden.

- På forhånd hadde jeg forventet at det skulle bli fysisk mot Estland, men ikke at gutta skulle få så mye bank som i førsteperioden. Men de fant ut at det var nødt til å jobbe og slite, og så fikk vi med Jørgen (Odfjell). Vi fikk uttelling med å bytte på forskjellige forsvar, mellom mann-mann og sone. Dette må være vår stil, presiserte Hackman.

Finland og Estland ser ut til å skulle gjøre opp om nordisk-gullet, men bak dem blir Norge – Sverige søndag en nøkkelkamp der vinneren ligger godt an til bronsemedaljer. Men Norge har igjen Island mandag, et islandsk lag som tapte med to poeng for Finland (75-77) og tre for Sverige (66-69) og som kan blande seg inn i medaljekampen med seier over Danmark søndag.

Fysisk Estland-leksjon, del 2

Også U16-landslaget fikk røff behandling i den første perioden, som Estland vant 24-7.

- Estland er som alltid veldig fysiske, alle er så godt trent. De tar oss på intensitet, men det går selvfølgelig også på ferdigheter og erfaring, erkjente U16-sjef Kjetil Andresen.

- Men etter at vi kom oss over det første sjokket, gikk det bedre.

Norge våget mer, spilte tøffere og begynte å score. De to siste periodene ble jevne med 23-20 og 15-13 i estisk favør, selvfølgelig også fordi Estland ledet klart og kunne roe litt ned etter 54-22 ved halvtid.

Max Dahl Svendsen og Ionas Garras utmerket seg med den nødvendige tøffheten, og ble også mestscorende hos Norge med henholdsvis 14 og 13 poeng. Jonas Kessler hadde også en god kamp, med 9 poeng og 7 returer.

- Jeg er stolt av gutta som ikke har lagt seg ned i noen av kampene, men fullført og kommet sterkt tilbake mot slutten, understreker Kjetil Andresen.