- Utrolig kult å spille her

​Anniken Eika Frey i en av sine mange driver inn i Asker-feltet i søndagens kamp. Her har Ullern-pointguarden passert Lise Løken (til venstre) og Ingrid Selvik (skjult). I bakgrunnen ser vi Marte Moe og Kari Kyrkjebø.

ARILD SANDVEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)
16.12.2018
Ullern og Asker fikk spille foran en fullsatt tribune på Nesodden og bød på en topp kamp.

Ullern – Asker Aliens

Gimle – Sandvika 78-49

- Utrolig kult å spille her! Et topp initiativ og flott PR for spesielt jentebasket, sa Ullerns toppscorer Anniken Eika Frey, pointguard og sentral bak lagets 12. strake seier i BLNO-sesongen.

Samtidig var det sesongens jevneste og mest spennende kamp for Ullern.

40 sekunder før slutt senket Kari Kyrkjebø en 3-poenger fra hjørnet og ga Asker 67-66 og ledelse for første gang siden åpningsminuttene. Men ti sekunder senere drivet Lina Stranger-Johannessen inn 68-67 for Ullern, og resultatet sto seg kampen ut. Asker misset sitt siste angrep, og i stedet var det Anniken Eika Frey som kunne drible inn på Askers banehalvdel i de aller siste sekundene.

Første elitekamp på Nesodden

Men for de 200 tilskuerne på de fullsatte tribunene i Bjørnemyrhallen ble det spenning hele veien, høy score og en kamp som ikke var avgjort før helt til slutt. Mer kunne man ikke ønske seg da Nesodden IF Basket hadde fått Ullern til å forlate Ørakerhallen for å spille hjemmekamp på Nesodden.

- Dette er første gang det er elitekamp i noen idrett på Nesodden. Vi er kjempestolte, fastslo klubbleder Gøril Wold Wægger.

Hun ble kåret til «Beste klubbleder» i norsk basket i 2016, og fikk mer ros av NBBF-president Jan Hendrik Parmann – som holdt sin tale da lagene var klare for å ta fatt på fjerde periode.

- Det som skjer her ute på Nesodden er utrolig viktig for norsk basket. Dere er en foregangsklubb og jeg gleder meg til å se den fremtidige veksten, sa Parmann, som hadde med seg en masse basketballer i forskjellig størrelse og spesielt 3er-baller for SFO-prosjektet.

Før kampen fikk Ullern-trenerne Gunnar Nesbø og Ståle Frey blomster fra Nesodden IF Basket fordi de hadde stilt opp som trenere for yngre jenter i timene før BLNO-kampen.

- Kan slå hvem som helst

Asker-jentene har tapt for lavere plasserte Bergen Elite (65-71) og Høybråten (40-49) i november og desember, og i tillegg for Ulriken Eagles (66-73).

Men mot Ullern var de svartkledde svært nær ved å påføre tittelforsvarerne det første nederlaget siden januar i fjor.

Perioderesultatene 19-18, 16-16, 16-15 og 17-18 forteller hvor jevnt det var i Bjørnemyrhallen.

Ullern ledet nesten hele veien og var foran med 7 poeng (44-37) på det meste og flere ganger med 4-6 poeng, men Asker bet seg fast og kom tilbake. Lagets forwardduo Ingrid Selvik og Julie Wilborn ga Ullern-forsvaret store problemer, dominerte på returene og scoret til sammen 45 poeng. I tillegg drev Kari Kyrkjebø opp tempoet i sin nye pointguard-rolle, mens Karianne Øysted Sørbye bidro under kurvene og Elin Gulbrandsen og Lise Løken med smarte pasninger og driver.

- Jeg mener fremdeles vi har en del å gå på, sa Asker-coach Jan Henrik Nyegaarden.

- Men som jeg sa til jentene etterpå: Når vi taper med ett poeng for Ullern som har vunnet 12 strake, kan vi slå hvem som helst i denne ligaen. Og vi har mer flyt i spillet vårt nå enn tidligere i sesongen, erkjente han.

Asker er 5-4 og har kurs for en fjerdeplass som fort kan bety NM-kvartfinale mot Sandvika – der vinneren vil møte Ullern i semifinalen. Men det er langt dit.

Jevne kamper

Forrige sesong var de tre seriekampene mellom Ullern og Asker Aliens like jevne som søndagens oppgjør på Nesodden. Ullern vant alle, men med henholdsvis 2, 4 og 5 poeng, og 4-poengsseieren (77-73 i Leikvollhallen) etter ekstraomgang i en kamp der en lang 3-poenger fra Anniken Eika Frey i siste sekund av ordinær tid reddet Ullern.

- Det blir ofte jevnt når vi møter Asker, samtykker Anniken.

- Vi hadde sjansen til å dra fra tidligere i dag, men det glipper i forsvar. Ingrid (Selvik) og Julie (Wilborn) er gode og vi klarer ikke å bokse ut godt nok. Men det ble jo seier igjen, fastslo den rutinerte 18-åringen.

Hos Ullern ble også 17-årige Line Stranger-Johannessen en matchvinner, med tre 3-poengere, totalt 15 poeng og den siste og avgjørende scoringen etter en sterk drive.

Poengscorere i Ullern – Asker:

Ullern: Anniken Eika Frey 17, Lina Stranger-Johannessen 15, Tori Solberg Halvorsen 13, Marte Moe 11, Mia Henriksen 5, Selma Nybø Vangstein 3, Josephine Allen 2, Malin Schneidt 2.

Asker Aliens: Julie Wilborn 23, Ingrid Selvik 22, Kari Kyrkjebø 7, Elin K. Gulbrandsen 6, Karianne Øysted Sørbye 6, Lise Løken 3.

Gimles tredje strake

Etter 100-54 over Høybråten og 61-30 over Bergen Elite, fortsatte Gimle-jentene med en ny, klar seier over Sandvika: 78-49.

Gjestene åpnet med 5-0-ledelse etter en 3-poenger fra Severine Uggen og to fra Makala Roper, og var godt med i kampen på Gimle-ledelse 20-19 to minutter før slutt i førsteperioden.

Men hjemmelaget vant de siste minuttene 5-0 og de første av andre periode 7-0 og var plutselig 13 poeng foran (32-19).

Så åpnet Gimle tredjeperioden med en 9-0-run og kontrollerte resten av kampen.

Sigrid Hardie og Karoline Falch-Monsen la fire 3-poengere hver og scoret til sammen 47 poeng, to mindre enn Sandvikas lag.

Gimle hadde ti 3-poengere, Sandvika seks hvorav fire fra Severine Uggen.

BLNO for kvinner har nå pause til helgen 5.- 6. januar. Da spiller Sandvika to kamper borte mot Tromsø Storm Ungdom, mens Gimle får besøk av Asker Aliens lørdag 5. januar.

Poengscorere i Gimle – Sandvika:

Gimle: Sigrid Hardie 26, Karoline Falch-Monsen 21, Josefin Winther 9, Ingeborg Gjengstø 8, Ingeborg Gundersen 4, Jennifer Winther 4, Julie Winther 4, Maren Mildestvedt 2.

Sandvika: Severine Uggen 18, Makala Roper 16, Maria Thoresen Myklebust 4, Tiril Hjelde 3, Pernille Mellem 3, Cecilia Riise 3, Cathinka Sandsdalen 2.