- Midt i blinken for skolen vår

​En energisk Scotty Hendricks skaper fart og humør i treningen på Hagaløkka skole.

ARILD SANDVEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)
05.12.2018
Scotty Hendricks og Asker Aliens har skapt basketfeber på Hagaløkka skole.

- Så stille de er!

Skaperen og lederen av Inklu-Basket-prosjektet, Hege Rokne, kommer til gymsalen på Hagaløkka skole noen minutter etter at treningen har begynt, og er mektig imponert.

Det er den andre onsdagen Asker Aliens samler elevene til basket, og når Scotpå ty Hendricks snakker, følger tilsynelatende alle intenst med. Og ingen finner på noe sprell. Det er det i grunnen nok av når Scotty, Mikkel Aarnes og lagkaptein Ludvig Bergh setter i gang med øvelser der de 31 barna får prøve seg både på crossover, bevege ballen mellom beina uten å sprette den i gulvet, lightning og straffer og mye annet. Der de er inndelt i lag med blå, gule, grå og røde vester og skal heie på sitt lag, og i to runder også skrike og hyle og så klappe og hoppe.

- Barna elsker dette, og vi elsker å være her med dem, fastslår Scotty Hendricks.

- Dette opplegget er veldig bra for barna i dette området som får noe å gjøre etter skolen, og samtidig er det fint for oss i Asker Aliens å bli involvert på denne måten. Det er flott som spiller å kunne gi noe tilbake, sier Scotty, som ikke er ukjent med rollen som trener for yngre:

- Jeg hadde skillstreninger med barn også hjemme i Radford i Virginia, forteller 27-åringen som har tatt BLNO med storm. Etter fire kamper har den 175 cm høye pointguarden et snitt på 27,8 poeng og 40 prosent treff på 3-poengere, samtidig som han har vært helt avgjørende for Askers to første seire i ligaen denne sesongen, begge mot Nidaros Jets.

Og når barna på Hagaløkka får se alt han kan gjøre med ballen, er de mektig imponert – samtidig som de ser hvor god det går an å bli. Elevene i Inklu-prosjektet vil uansett få oppleve stor fremgang i løpet av skoleåret, og håpet er at flere tar steget inn i Asker Aliens etter hvert.

- Inkluderende skole

Hagaløkka er en skole med rundt 50 prosent minoritetsspråklige elever, med bakgrunn fra 37 nasjoner.

Skolen fikk Benjaminprisen 2010 for sitt arbeid mot rasisme og diskriminering, og var i år nominert til Dronning Sonjas inkluderingspris, som deles ut årlig til en skole som har utmerket seg ved å praktisere inkludering og likeverd. Den gikk denne gangen til Apalløkka skole.

Undervisningsinspektør Trond Zweidorff er til stede på baskettreningen og entusiastisk til Inklu-prosjektet:

- Dette handler om å gi alle et tilbud og mulighet til å delta, og vi er veldig glade og takknemlige for å få delta. Opplegget er midt i blinken for vår skole, fastslår Zweidorff.

- Vi har utfordringer vi må ta tak i, men ser på oss selv som en inkluderende skole med stort mangfold, understreker inspektøren, og viser til skolens visjon: «Læring som virker – mangfold som gleder».

Sarah Koski Øverland, som er leder for Inklu-prosjektet i Asker Aliens, er overveldet over responsen.

- De er så mange her at vi vurderte å dele i to grupper for å få enda bedre kvalitet, forklarer Øverland, som også hjelper til som instruktør sammen med Aliens-spillerne. Og inntil videre fortsetter treningene på Hagaløkka onsdager fra 16.00 til 17.00.

Sandvika først ut, Gimle neste

Hege Rokne lanserte sitt prosjekt på Emma Hjorth skole i Bærum i fjor, i regi av Sandvika BBK og med Stian Mjøs og Alex Dakin blant trenerne. Det var en formidabel suksess, med rundt 60 deltakende barn og over halvparten av dem jenter.

På NBBFs ting i mai tok hun prosjektet videre, utfordret toppklubbene i norsk basket til å satse og fikk ros både fra klubbledere og fra Norges Idrettsforbunds representant på tinget, Sigbjørn Johnsen.

Så kom nyheten i august om at Sparebankstiftelsen DNB går inn med 3,25 millioner over tre sesonger til Inklu-Basket – til BLNO-klubbene eller farmerklubbene deres.

- Fra fjorårets deltakere på Emma Hjorth har vi fått 10 spillere inn i Sandvika BBK, forteller Hege.

- På Emma Hjorth har vi basket for 2. til 5. klasse, her på Hagaløkka er det 5. til 7. Det kan tilpasses hver skole, forklarer den tidligere toppspilleren, som var med på å bygge opp Sportsklubben Branns «Samfunnsansvar» og Fotballstiftelsen (Gatelag for rusavhengige) i 14 toppklubber. Alle prosjektene hun har igangsatt har vært fullfinansiert gjennom offentlige og private midler, og har følgelig ikke kostet idrettsklubbene eller deltakerne penger.

Tirsdag kunne Hege Rokne også presentere den tredje BLNO-klubben i Inklu-Basket-prosjektet: Gimle BBK.

- Gimle har vært lynraske og er allerede i gang med trening for 2. og 3. klasse på Slettebakken skole. Det er kjempegøy at vi har fått med Vestlandet, og vi gleder oss til at enda flere klubber blir med etter hvert, sier bergenseren som nå representerer Sandvika BBK.