- Marcus på internasjonalt nivå

​Marcus Barnett, her i aksjon mot Bosnia-Hercegovina tidligere i uka, noterte seg for en råsterk double-double mot Irland: 17 poeng og 13 returer. FOTO: FIBA.com.

ARILD SANDVEN
12.08.2017
Marcus Barnett storspilte mot Irland, men U16-gutta gikk likevel på et stygt tap.
U16-EM Norge – Irland 56-98
Etter ett poeng mot Bosnia-Hercegovina og null mot Ungarn, viste den 200 cm høye Sandvika-forwarden seg fra sin beste side mot irene.
Med 17 poeng og 13 returer, og i tillegg to assists og to blokker, var han kampens store spiller.
- Marcus spilte på godt internasjonalt nivå i dag, og var veldig sterk i begge ender av banen. Han steppet virkelig opp etter bare ett poeng fra de to første kampene. Det er jo også det vi forventer fra ham, og det vi trenger ham for, presiserte U16-landslagstrener Jozsef Molnar.
Likevel endte det med 42 poengs tap for et aggressivt, irsk lag.
- Irland har et godt lag, hadde en stor kamp og må ha skutt bedre enn noensinne, mente Molnar.
Han var mer opptatt av sitt eget lag, og aller mest av dommerne.
På Jozsef Molnars egen Facebook-side ligger en oppsiktsvekkende situasjon fra tidlig i kampen, på stillingen 9-9:
Under et irsk angrep blir Lars Nilsen regelrett løpt ned i feltet, og den bulgarske hoveddommeren reagerer ved å gi den norske forsvareren advarsel for “flopping”! Og ikke nok med det: Mateusz Nilsen, som er flere meter unna, får advarselen. Begge heter riktignok Nilsen, men Lars som ble løpt over ende har draktnummer 2 og Mateusz 99....

Totalt skjøt Irland 33 straffer i kampen, mot Norges 6 – og etter de to første periodene var forskjellen enda grellere, 27-4.
Det frustrerte de norske spillerne og coachene.
- Guttene våre jobbet hardt og gjorde alt de kunne. Vi var inne i kampen da vi begynte å få flere avgjørelser mot oss. Og så scoret Irland omtrent bare fra straffestreken, sier en oppgitt Molnar.
- Vi er ikke vant til å takle den typen utfordring. Men disse kampene handler om at spillerne våre må lære å takle press ikke bare fra motstanderen, men også fra dommerne. Det er et press, det også. Det har vært mye av det samme i de to første kampene, mener U16-coachen.
- Men det vil bli bedre når vi opparbeider oss respekt, legger han til.

Marcus Barnett var høyt og lavt, og mot Slovakia mandag er forhåpentlig også Lucas Bergstad tilbake igjen i laget etter å ha stått over to kamper med skade.
Fredrik Bang Andreasen skjøt glimrende tidlig i kampen og endte på 12 poeng etter 4 av 8 på 3-poengere, mens også Larviks Tobias Gudim markerte seg med sterk skyting – 11 poeng etter 5 av 8 på skudd, pluss tre assists.

Søndag har B-EM i Sofia hviledag, og så skal Norge opp mot Slovakia mandag og Tsjekkia tirsdag i de to siste kampene i gruppespillet. Etter tre strake tap, blir ikke fortsettelsen lettere:
Tsjekkerne slo Bosnia-Hercegovina 73-61 og styrer mot førsteplassen i gruppa, og slovakene tapte ikke mer enn 69-76 for det bosniske laget som utklasset Norge i første kamp.
Dermed har Norge kurs for spill om plassene 17 til 24, der motstanderne skal være langt mer overkommelige.

Jozsef Molnar ønsker bare å se frem mot neste kamp, mot Tsjekkia.
- Det eneste jeg kan garantere, er at vi spillerne våre kommer tilbake til Norge igjen med en masse erfaring og mye mer kunnskap om internasjonal basketball, sier treneren.