- Møter bare A-nasjoner

​Harald Eika Frey har storspilt for Montana State de siste sesongene og blir en leder i det norske U24-landslaget som reiser til Universiaden i Napoli i juli.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
15.05.2019
Norges U24-landslag møter Italia, Tyskland og Canada i gruppespillet i Universiaden.

Etter 13.- og 14.- plass blant 24 lag i Kazan (2013) og Taipei (2017), er Norges U24-landslag for menn ett av 16 lag i årets Universiade i Napoli.

Der møter Mathias Eckhoff og Audun Eskelands utvalgte Tyskland i åpningskampen 4. juli og deretter vertsnasjonen Italia og Canada de to påfølgende dagene i gruppespillet.

Blant de 16 deltakende nasjonene er ni som skal til årets VM-sluttspill i Kina, ytterligere fire som var i forrige VM i Spania i 2014 – og Israel og Latvia som begge var i EM-sluttspillet i 2017.

Da det ble 14.- plass i Universiaden i Taipei for to år siden, vant Norge tre kamper: 100-55 over Hongkong, 73-63 over Japan og 90-85 over Estland, mens det ble knepne tap for Finland (63-70) og Mexico (75-81).

I de to første kampene ble det klare nederlag for to av årets tre motstandere: 54-85 mot Canada og 58-83 mot Tyskland, etter at Norge hadde ledet 17-16 over tyskerne og ligger under 18-19 mot canadierne etter første periode i kampene.

- Vokser og lærer

Mathias Eckhoff legger ikke skjul på at nivået er tøffere denne gang enn i Kazan i 2013 og i Taipei.

- Nå er det redusert fra 24 til 16 lag og bare A-nasjoner. Hvis vi klarer å unngå sisteplassen og være nær en seier eller to, vil det være veldig bra. Men uansett er det bare av det gode å være med. Vi vokser, utvikler oss og lærer. Og vi har unge spillere som kan få to mesterskap til, understreker Eckhoff.

Sju uker gjenstår før hoppball mot Tyskland i PalaBarbuto, et steinkast fra Stadio San Paolo der Napoli spiller sine hjemmekamper i fotball.

Første samling er helgen 24.- 26. mai.

- Så blir det hver helg og noen ukedager mellom fram til vi reiser, opplyser Mathias Eckhoff.

USA-dominert lag

Innkallingene blir sendt ut i disse dager. Det ligger an til å bli et college-dominert norsk lag, anført av Harald Eika Frey, Mikkel Kolstad, Johannes Dolven, Sjur Dyb Berg og Kristian Sjølund.

Fra BLNO-sesongen er Gimle-duoen Eivind Lamo og Sigurd Lorange sikre i troppen og Frøyas 205 cm lange forward Marcus Larsson høyaktuell.

Mathias Eckhoff avventer svar fra en del av de øvrige, i første rekke Mikal Gjerde, Tobias Rotegård og Matz Stockman.

- Mikal må bli frigitt av skolen (University of San Diego) og Tobias må finne en skole for å kunne bli aktuell, forklarer Eckhoff.

- Så er det også noen yngre spillere fra BLNO som kan få sjansen, fastslår landslagssjefen.

Venter seg sterkt Italia

Hva slags lag motstanderne kommer med, er inntil videre uvisst. Clemson University representerer USA, mens de fleste lagene vil komme med profesjonelle spillere – selv om alle som deltar i Universiaden skal være studenter.

- Italia på hjemmebane betyr de garantert legger mye krutt i det. De har stolthet, er en A-nasjon og har alltid hatt veldig gode yngre lag. Canada har alltid stilt med sterke lag i Universiaden, selv om de neppe har med spillerne som forbereder seg til NBA-draften. Tyskland legger mye i det, og i Taiwan stilte B-landslaget deres som kom rett fra seier i Stankovic Cup i Kina, sier Mathias Eckhoff.

- På gode dager kan vi konkurrere med disse lagene. I Taiwan klarte vi det i store deler av kampene og vant tre kamper. Vi fikk en vekst og det var positivt og oppløftende, presiserer landslagstreneren.

Spill om 9.- til 16.- plass?

Etter gruppespillet i Universiaden går de to beste fra hver gruppe videre til kvartfinaler og spill om de åtte første plassene, mens nummer 3 og 4 havner i kamper om 9.- til 16.- plass. Norges neste motstander vil være et lag fra gruppe C som består av USA, Ukraina, Kina og Finland.

Plasseringskampene og finalene i basketballturneringen for menn spilles torsdag 11. juli.

UNIVERSIADEN 2019, BASKETBALL MENN

Gruppe A: Australia, Mexico, Tsjekkia og Israel.

Gruppe B: Argentina, Russland, Kroatia og Latvia.

Gruppe C: USA, Ukraina, Kina og Finland.

Gruppe D: Italia, Tyskland, Canada og Norge.

NORGES KAMPER:

Torsdag 4. juli: Tyskland – Norge (10.30).

Fredag 5. juli: Italia – Norge (20.00).

Lørdag 6. juli: Canada – Norge (17.30).

Mandag 8. juli: Kvartfinaler og kamper om plassene 9-16 (10.30).

Tirsdag 9. juli: Semifinaler og kamper om plassene 5-16 (17.30 og 20.00).

Torsdag 11. juli: Finale (20.00), bronsekamp (17.30) og plasseringskamper (10.30 og 13.00).