- Målet er alltid å ta medalje

​Karyn Sanford i aksjon i fjorårets finale i J03-klassen i Scania Cup, der Ulriken Eagles slo svenske Brahe Basket 76-42. Ulrikens pointguard er blitt valgt ut som "Scania Queen" de to siste sesongene.

FOTO: ARILD SANDVEN

ARILD SANDVEN
17.04.2019
Ulriken Eagles og Kongsberg Miners er tilbake i Scania Cup med lagene som vant gull.

Ulrikens 03-jenter spiller én årsklasse opp og får dermed med seg BLNO-spillerne Hanne Nybø og Maria Hallingstad, mens Kongsbergs 00-gutter har Mikal Gjerde og Tobias Rotegård tilbake fra USA og går for mer jubel i Scania Cup.

De to siste turneringene doblet norsk baskets gullfangst i det uoffisielle nordiske mesterskapet, som er blitt arrangert i Södertälje i påsken hvert år siden 1981.

* Kongsberg Miners' 2000-gutter vant U17-klassen i 2017 med finaleseier 70-65 over KFUM Uppsala og med Mikal Gjerde som «Scania King» - mesterskapets beste spiller.

* Ulriken Eagles' 2003-jenter utklasset alle sine motstandere i fjor (U15), slo Brahe Basket 76-42 i finalen og ble første norske lag til å vinne Scania Cup. Karyn Sanford ble «Scania Queen» for andre år på rad.

Fra før hadde Sandvika (2007) og Bærum Basket (2015) vunnet eldste gutteklasse, med Stian Mjøs og Johannes Dolven som «Scania King». Den utmerkelsen fikk også Øystein Back fra Halden i 1987.

Nå har flere norske lag medaljehåp. 20 lag fra ni klubber er kvalifisert for og har takket ja til invitasjonen fra arrangørene Södertälje BBK.

Ulriken Eagles er klart størst med sine seks lag: Gutter 02 og 03 og fire jentelag – 02, 04, 05 og 06!

Ullern har med fire lag: U19-jentene (00/01) og tre guttelag – 03, 05 og 06.

EB85, Hop og Sandvika har to lag med og kvartetten Kjelsås, Kolbotn, Kongsberg Miners og Sverresborg Hoops hvert sitt.

Slo Sverige i nordisk

Ulriken var faktisk kvalifisert med sju lag, men valgte å la gulljentene fra 03 stille i 02-klassen. Det betyr en tøffere utfordring én årsklasse opp, men også at laget får med seg BLNO-duoen Hanne Nybø (U16-landslaget i fjor) og Maria Hallingstad. Samtidig får 04-spillerne Celine Klett og Maya Carroll, som spiller fast for Ulrikens J03 i Europaligaen EGBL, følge sitt eget 04-lag.

Ulriken-coach Ingvild Sanford er usikker på de øvrige lagene i 02-klassen.

- Vi kjenner dem ikke så veldig godt, men våre jenter spiller veldig godt sammen. Og når vi går inn i turneringer, er målet alltid å ta medalje. Det er det nå også, selv om 02 helt sikkert er tøffere enn 03. Men da U16-landslaget slo Sverige i nordisk i fjor (02-klassen) var det med mange Ulriken-spillere på banen, og her i Scania Cup møter vi jo ikke noe landslag, understreker Ingvild Sanford.

- Jeg tror BMS Herlev er det beste danske laget, men det er et lag vi har spilt mot før og vet vi kan matche ganske godt. Så er finske Tapiolan Honka sikkert gode i 02, sier Ulriken-coachen.

100 internasjonale kamper

Ulriken-jentenes internasjonale erfaring er iallfall stor: Med fire deltakelser i Scania Cup, to år i EGBL, diverse andre turneringer i Norden, Copenhagen Invitational med U15-landslaget og nordisk og EM for U16, har Karyn Sanford, Fatima Mohammad og Sunniva Sørbye alle over 100 internasjonale kamper.

- Jeg tror det blir 84 internasjonale med Ulriken, og litt over 100 for de av jentene som har vært med landslagene, forteller Ingvild Sanford.

02-jentene møter danske Stevnsgade og svenske Lobas i gruppespillet i årets Scania Cup.

Profilerte, voksne trenere

- At vi har seks lag og egentlig var kvalifisert med syv viser at rekrutteringsjobben som er gjort de siste årene bærer frukter, fastslår Ulriken-leder Arild Buen.

Lagene som skal til Södertälje har med seg kjente spillere og trenere som Maren Hoff Austgulen, Anna Hammer, Nicholas Phillip, Joana Vitorino og DuRell Sanford som coacher, ved siden av Ingvild Sanford.

- Jeg tror det er viktig å få inn voksne, kompetente trenere på yngre lag, og føler at det er en av grunnene til at vi har lykkes så godt. Vi har løftet oss sportslig, kanskje spesielt på jentesiden – men nå er guttene også på vei opp med flere gode lag – og Jonas Kessler fikk jo prisen som «Årets talent» i norsk basket, og Karyn Sanford den samme prisen året før. Men vi må bare jobbe videre, suksessen kommer ikke gratis, presiserer Arild Buen.

Selv er Ulriken-lederen med til Scania Cup som assistant coach, men ikke for Ulriken! Buen har en datter på Hops J04-lag, som han coacher sammen med Petter Schanke.

Norge tredje størst

Med seks lag er Ulriken Eagles én av de største klubbene i årets turnering. Södertälje BBK som arrangerer har lag i alle klasser unntatt J02, men av de øvrige lagene er det bare danske Hørsholm og BMS Herlev som med sju lag hver er større enn Ulriken.

Sverige har totalt 71 lag med i årets Scania Cup, mens Danmark har 36, Norge 20, Finland 19 og Island 7 lag.

Spesielt finske topplag i de eldste årsklassene prioriterer andre påsketurneringer med tøffere motstand, til en rimeligere pris – som oftest i Baltikum.

Norske lag i Scania Cup 2019:

Jenter 00/01: Ullern.

Jenter 02: Ulriken Eagles og Kjelsås.

Jenter 03: Sandvika og Hop.

Jenter 04: Ulriken Eagles og Hop.

Jenter 05: Ulriken Eagles.

Jenter 06: Ulriken Eagles.

Gutter 00/01: Kongsberg Miners, Sandvika og Sverresborg Hoops.

Gutter 02: Ulriken Eagles og EB85.

Gutter 03: Ullern og Ulriken Eagles.

Gutter 04: Kolbotn.

Gutter 05: Ullern og EB85.

Gutter 06: Ullern.