- Irland er absolutt farlige

​Bouna Black Ndiaye har vært solid i Norges lag i gruppespillet i San Marino. Lørdag møter de norske gutta Irland i semifinalen i Small Countries-EM.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
30.06.2018
Begge de norske seniorlandslagene spiller semifinale i Small Countries-EM lørdag.

Landslaget for menn skal opp mot Irland i San Marino (18.30), etter å ha vunnet sin pulje med tre strake seire.

Kvinnelandslaget ble slått 66-39 av Luxembourg torsdag, endte som toer i gruppespillet i Cork og møter hittil ubeseirede og suverene Danmark (20.15 norsk tid).

- Irene er litt uortodokse og ganske atletiske, men det var tydelig i første kampen mot Malta (tap 65-76) at de ikke hadde spilt så mye sammen inn mot turneringa og var litt rustne. De var bedre mot Andorra (63-56), og er gode når de får lov til å jruge og rive i stykker kampen og pushe ballen. Og så er de faktisk ganske bra i forsvar, sier Mathias Eckhoff.

- Så Irland er absolutt farlige, fastslår landslagssjefen.

Eckhoff hadde ingen grunn til å være fornøyd med Norges siste kamp i gruppe A, der laget lå under mot tabelljumbo Moldova ved halvtid (39-44), men kontrollerte inn til seier 94-78.

Det norske laget slet spesielt med å stoppe Denis Melniciuc, som satte 34 poeng – inkludert 9 av 13 på 3-poengere.

- Vi var litt sløve og litt flate i beina og prøvde noen nye line-up-er, samtidig som de hadde en skytter som traff vanvittig. Det var aldri noen grunn til å være bekymra, men vi spiller med en følelse av å skulle vinne med 70 poeng, og det vitner om litt fravær av respekt, mener han.

Men i semifinalen må de norske gutta være skjerpet.

- Jeg håper det, og føler vi ikke har vist noe hittil som tilsier at vi kan være arrogante. Vi er optimistiske, men skal respektere at Irland kommer med et atletisk lag som er bra i forsvar, understreker Eckhoff.

Stian Mjøs var norsk toppscorer mot Moldova med 18 poeng, mens Harald Eika Frey hadde 14 og Nikolas Skouen 13.

I den andre semifinalen er Malta store favoritter mot Gibraltar (21.00). Finalen spilles søndag kl. 18.00.

Ledet, men tapte klart

I puljefinalen mot Luxembourg ledet de norske jentene med 5 poeng (25-20) mot slutten av andre periode, og lå under med ett (27-28) ved halvtid, men sluttet å score i de to siste periodene som endte 6-21 og 6-17.

- Luxembourg var gode og tok 17 offensive returer mot oss. Men vi hadde taket på kampen i de to første periodene og burde hatt en 10 poengs ledelse inn i halvtid, sier Gunnar Nesbø.

- De fikk ikke løpt og ikke presset oss like bra som de gjorde mot Kypros og Irland i de to første kampene. Men vi fikk en tøff start på andre halvdel: De begynte å treffe på skudd, fikk momentum og avstanden ble for stor, fastslår landslagssjefen.

Vant med 111 poeng

Nå skal Norge opp mot et dansk lag som har vunnet med kalassifre i sine tre gruppespillskamper:

96-58 over Malta, 116-33 over Gibraltar og 146-35 (!) over Moldova.

- Danskene spiller med masse fart og trykk. De har mange gode guarder og skyttere, så det blir en kjempetøff kamp, erkjenner Nesbø.

- Men de er mulig å slå, og jeg anser Luxembourg som et bedre lag, sier coachen.

Men skal Norge vinne, må prestasjonene i angrep opp flere hakk.

Mot Luxembourg var Tori Solberg Halvorsen toppscorer med 17 poeng, men traff bare 4 av 13 skudd inside. Stine Austgulen dro ned 16 returer, men stoppet på 6 poeng. Og Tina Stenerud Moen hadde en off-dag på skyting, det ble 1/11 og bare 5 poeng på den normalt så stødige skytteren.

3-poengsskytingen var mer oppløftende: Halvorsen og Austgulen hadde begge 2 av 3 og Severine Uggen 1/1.

Luxembourg blir klar favoritt mot Malta i den andre semifinalen (22.30 norsk tid).