- Har fått mer forståelse for spillet

​Andreas Isaksen i aksjon for Ammerud mot Centrum Tigers og Magnus Midtvedt - og som dommer i kampen mellom Asker Aliens og Bergen Elite.

ARILD SANDVEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)
06.03.2019
Andreas Isaksen ønsker å satse videre både som spiller og dommer i BLNO.

- Å være spiller på øverste nivå er litt mer tidsbegrenset, men akkurat nå har jeg ikke lyst til å gi opp noen av delene, sier 24-åringen.

Lørdag dømte han BLNO-kampen mellom kvinnelagene til Asker Aliens og Ulriken Eagles i Leikvollhallen, søndag ble han toppscorer med 23 poeng og matchvinner med 3-poengeren som ga 83-78 over Asker i siste minutt – hans femte 3-er for dagen.

Andreas Xepapadakis Isaksen – mellomnavnet er fra hans greske far – har steget i gradene som dommer parallelt med spillerkarrieren.

- Etter at jeg ble forbundsdommer, har jeg fått mye mer glede av dømmingen. Når man kommer høyere opp i systemet, blir det flere oppgaver og utfordringer. Som spiller er målet først og fremst å bli stabil i BLNO, sier den 185 cm høye guarden, som lørdag skal ut i den første NM-kvartfinalen mot Gimle, i Bergen.

Han spiller 29 minutter per kamp for Ammerud, har 7,3 poeng i snitt og 35,7 prosent treff på 3-poengere. Mot Asker søndag traff han 5/8.

- Jeg ønsker jo å gjøre det veldig bra både som dommer og spiller, understreker Isaksen, som er den eneste som både spiller og dømmer BLNO denne sesongen.

I fjor hadde Akrem Dagnew de samme rollene da han spilte 25 kamper for Centrum Tigers, denne sesongen har den 26-årige guarden slitt med prolaps i ryggen og ikke kommet på banen for Tigers. Men fortsatt med fløyte i kvinnenes BLNO.

Tidligere var også Gimle-kaptein Josefin Winther BLNO-dommer.

- Vet hvor grensa går

Andreas Isaksen tror spill på øverste nivå gir ham en fordel som dommer – og vice versa.

- Først og fremst har jeg fått mer forståelse for hele spillet ved å kunne reglene. Man blir litt «lur» på banen, vet hvor grensa går og kan holde seg litt innafor.

- Jeg tror også jeg får mer respekt fra spillerne fordi de vet jeg spiller selv. De er enig i det jeg sier og vet at jeg kan ha en annen forståelse av spillet enn andre som kanskje har glemt litt hvordan det er å være på banen, sier Isaksen, som erkjenner at han ikke alltid oppfører seg eksemplarisk som spiller.

- Det er både og. Jeg er ikke alltid like flink, kanskje mest fordi jeg forventer mye av kollegene mine. Samtidig kjenner jeg alle dommerne, og er vel blitt snillere etter hvert. Dommere kan gjøre feil, men jeg føler jeg aldri klager uten grunn, sier 24-åringen, som ved siden av basketsatsingen er ferdigutdannet som sivilingeniør i maskin.

Føler mer respekt

Akrem Dagnew ser også BLNO-spill som et klart pluss i dommerrollen.

- Jeg får et innsyn i både hvordan spillet er på høyt nivå, men også hva trenere prøver å oppnå, og tendenser hos spillere, sier Centrum-guarden som arbeider som dommer- og aktivitetskoordinator i NBBFs Region Øst.

26-åringen føler han får mer respekt som dommer fordi han spiller.

- Hos noen trenere føler jeg at jeg merker det. Mange av dem føler at dommerne ikke alltid forstår spillet like godt, men da hjelper det at jeg selv spiller på et høyt nivå, tror Dagnew.

Samtidig har han fått mer forståelse for dommernes situasjon.

- Det vil jeg si. Men jeg stiller også høyere krav til dommerne, understreker han.

- Har veldig godt humør

Inntil videre kan ikke Andreas Isaksen og Akrem Dagnew dømme i BLNO for menn, siden de også er spillere i ligaen.

Tor Chr. Bakken, nasjonal dommerinstruktør med FIBA-lisens og fortsatt BLNO-dommer, ser på begge som fremtidige toppdommere også i mennenes liga.

- Andreas er seriøs, har bra holdninger og er lydhør. Dessuten er han i veldig god fysisk form, som er et veldig godt utgangspunkt for en dommer som er nødt til å henge med for å få med seg hva som skjer. Vi har stadig eksempler på spillere som må gjøre et valg angående spilling eller dømming, og de siste par årene har jo Andreas hatt veldig fin fremgang som spiller. Så jeg skjønner at han har lyst til å satse videre på det. Men den dagen han slutter å spille i BLNO, er han hjertelig velkommen til å dømme der i stedet, fastslår Bakken.

- Det samme med Akrem. Han er ryddig og målbevisst, i god form og har veldig godt humør. Det gjelder begge de to gutta, og det synes når de dømmer på banen. Det setter alle coacher og spillere pris på, og man kommer ofte litt lettere unna vanskelige situasjoner med et lite smil eller et glimt i øyet, mener dommerinstruktøren.

- Kan lese spillet bedre

Han er klar på at Andreas Isaksen og Akrem Dagnew har et pluss som dommere ved at de spiller i BLNO selv.

- Det er opplagt en styrke å ha spilt på høyt nivå selv. Du kjenner igjen situasjonene, kan lese spillet bedre, vet hva du kan forvente av hvilke bevegelser som kommer, kutter og pick and roll – du vet hva du skal se etter. Det å kunne forstå spillet er en viktig egenskap for en dommer uansett, og det hender jo jevnlig at dommere blir beskyldt for ikke å forstå hva som foregår. Som regel er det bare tull, og de fleste som dømmer på nasjonalt nivå i Norge har spilt selv og har dessuten masse tid til å sette seg inn i reglene, de går på coach clinics og de oppdaterer seg, presiserer Bakken.

- Samtidig har vi veldig gode dommere som ikke har spilt på høyt nivå. Noen av FIBA-dommerne vi har nå – Vicky (Viola Györgyi), Sturla (Sand), Nikola (Bejat) har ikke det – og Kjell Løvold som var en solid toppdommer i mange, mange år, minner han om.

Andreas Isaksen har bare dømt treningskamper med BLNO-lag for menn.

- Jeg vil ikke si det er vanskeligere eller lettere. Det går mye raskere, men det er kanskje også litt tydeligere situasjoner i BLNO menn, sier Isaksen.