- Føler mer lettelse enn glede

​Magne Fivelstad var spilleren Bærum aldri greide å stoppe i Nadderudhallen. Her legger Fyllingen-forwarden to av sine 30 poeng med hjemmelagets toppscorere Joshua Hart (nærmest) og Stian Mjøs som tilskuere.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
07.10.2018
- Vi lot oss stresse av Bærums forsvarsspill etter pausen, fastslo Magne Fivelstad.

Bærum – Fyllingen 80-81

Ammerud – Tromsø Storm 84-96

 

Det holdt for Fyllingen, som tok sin femte strake seier og som sammen med Gimle (også 5-0) og Kongsberg Miners (2-0) fortsatt er ubeseiret i den nye BLNO-sesongen.

Men det var bare så vidt bergenserne kunne juble:

Etter å ha ledet med 17 poeng (46-29) tidlig i tredje periode, ble gjestene overrumplet av et langt mer aggressivt Bærum, samtidig som de både kom ut i foultrøbbel og lot dommeravgjørelser få fokus.

Med 1:30 igjen reduserte Stian Emil Berg til 75-77, og hjemmepublikum i Nadderudhallen øynet seier etter en imponerende snuoperasjon.

I stedet scoret Fyllingen-kaptein Karl Otabor på tampen av et 24-sekunders angrep (79-75), før Magne Fivelstad la to straffer til 81-75 med 17 sekunder igjen.

Men det var fortsatt ikke avgjort, Bærum nektet å gi seg og Stian Emil Berg la en 3-poenger til 78-81 og 11,9 sekunder igjen på klokka.

Mer dramatikk fulgte: Brede Raa Ellingsen ble idømt en usportslig feil som samtidig var hans femte, i en situasjon der dommerne allerede hadde dømt feil på Stian Mjøs og hvor Ellingsen egentlig skulle ha skutt to straffer fordi Bærum hadde lagfeil. Nå ble han i stedet utvist, innbytteren Stein Otabor misset begge straffene og Stian Mjøs la sine to: 80-81 med 9,4 sekunder igjen og Bærums ball.

Men mot et aggressivt Fyllingen-forsvar og en Evan Harris-blokk fikk ikke Bærum ballen mot kurven, og i en duell på gulvet gikk sluttsignalet. Fyllingen var reddet av gongongen.


Mer plass til Fivelstad

- Akkurat nå føler jeg mer lettelse enn glede, selv om vi vant, sa Magne Fivelstad etter kampslutt.

- Vi gjorde for mye feil og lot oss stresse av Bærums forsvarsspill etter pausen. Vi er mange spillere som mister hodet i dag og vi kan ikke tillate oss å kaste vekk ledelsen på den måten. Men det er en lang sesong og vi har god tid på oss til å forbedre både det fysiske og det mentale, presiserte 28-åringen.

Fivelstad ble kampens dominerende spiller med 30 poeng og 12 returer, og var mannen Bærum aldri fikk kontroll på.

Etter overgangen fra moderklubben Gimle har han fort funnet sin rolle i Fyllingen-laget. Med kjemper som Evan Harris (2,06) og ligaens lengste spiller Vilius Sumskis (2,13) på laget, blir det også mer plass til Fivelstad.

- Jeg har mange gode spillere rundt meg, liker spillemåten vår og føler jeg har glidd godt inn i laget. Arbeidsforholdene blir lettere med så mange sterke forwarder rundt meg. Som når Bærum konsentrerer seg mye om å stoppe Evan (Harris) i dag, åpner det opp en masse for meg og de andre, forklarte Fyllingens matchvinner.

 

X-faktor Ellingsen

I utgangspunktet var det en kamp mellom Bærums guardtrio med Stian Mjøs, Stian Emil Berg og Joshua Hart og Fyllingens fryktede forwardrekke.

Men Fyllingen hadde fått Brede Raa Ellingsen med igjen fra skade, og var styrket på guardplass. Eks-høydehopperen er både en utmerket forsvarsspiller og en guard som kan styre og skape i angrep, med driver inn i feltet – og endte på 17 poeng og 5 assists.

- Han er vår X-faktor som gir oss både forsvar og styrke på guardplass, sa Magne Fivelstad.

- Brede ga dem noe de ikke har hatt i de første kampene. Han er villig til å bli skitten på henda i forsvar, var Bærum-trener Mathias Eckhoffs beskrivelse.

Fyllingen har også en robust 2,02-forward og pålitelig scorer i 3-poengsskytter i Marius Sumskis, som er Vilius' fetter. Men felles for Ellingsen og fetter Sumskis var at de pådro seg for mange unødvendige feil. Det var med på nesten å felle Fyllingen.

Hos Bærum hadde guardene Hart, Mjøs og Berg henholdsvis 28, 28 og 15 poeng – 71 av lagets 80.

- Vi har for dårlig balanse og bare tre mann som scorer, erkjente Eckhoff.

 

Sommerfeldt tilbake i Bærum

Men det skal bli bedre. Bærum trenger sårt en stor og reboundsterk forward, og arbeider med å få inn en importspiller i løpet av de neste månedene.

Gledelig for klubben er det også at Torgrim Sommerfeldt er tilbake.

- Jeg har bestemt meg for å spille for Bærum, bekreftet 29-åringen i Nadderudhallen søndag.

- Men jeg må først bli bra i ryggen. Jeg håper å kunne spille om noen uker og iallfall fra november, sa Sommerfeldt.

Den skuddsterke og 1,98 m høye guarden var sentral på Asker Aliens-laget som ble seriemestere og spilte NM-finaler mot Kongsberg Miners forrige sesong. Men han var på Bærum-laget som vant NM-finalen i Tromsø i 2013, sammen med Stian Mjøs og Bjørnar Andreassen av dagens spillere og med Mathias Eckhoff som coach.

Torgrim Sommerfeldt spilte også på Sandvikas '89-lag som var første norske vinnerlag i Scania Cup, trent av Eckhoff og med Stian Mjøs og Nicolai Østbye (Kongsberg Miners) blant lagkameratene.

- Jeg føler jo at jeg har lang fartstid i Bærum, og så var Stian og Stian her, Josh (Hart) også, og å spille under Mathias er alltid attraktivt. Dette Bærum-laget kommer til å bli veldig bra når vi får litt tid på oss og alle på plass, tror han.

- Torgrim kan gi oss lengde og er én til som kan produsere poeng, understreker Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere i Bærum – Fyllingen:

Bærum: Joshua Hart 28, Stian Mjøs 28, Stian Emil Berg 15, Alex Dakin 7, Gaute Haugen 2.

Fyllingen: Magne Fivelstad 30, Brede Raa Ellingsen 17, Marius Sumskis 11, Vilius Sumskis 9, Evan Harris 9, Stein Otabor 3, Karl Otabor 2.

 

 

Knock-out i tredje periode: 30-4

Ammerud åpnet glimrende mot Tromsø Storm, hadde 17 poengs ledelse på det meste (43-26), 50-41 ved halvtid og 54-43 etter 1:23 av tredjeperioden.

Så stoppet alt opp for hjemmelaget i Apalløkkahallen, mens alt stemte for gjestene: Tromsø vant resten av perioden 28-0! Dermed snudde de også scoren fra 43-54 til 71-54, blant annet etter 3-poengere fra Johannes Lange og to ganger Aron Nielsen Finstad. Perioden endte 30-4.

Ammerud var nede i 7 poeng (81-88) med 3 minutter igjen, men kom ikke nærmere.

For Tromsø Storm ble det helgens andre seier, etter at laget slo Nidaros Jets 85-76 i Trondheim lørdag.

Amerikanske Cam Gregory var solid, mens unggutta Johannes Lange (19) og Aron Nielsen Finstad (20) tok på seg mye ansvar og var sentrale. Aron fant også fram skuddhånden fra fjorårssesongen og noterte seg for 21 poeng etter fem 3-poengere.

Hos Ammerud var Plaisir Nzitani Mukoko solid og ble kampens toppscorer med 25 poeng. Dagens mest positive innsats viste likevel 19-årige Jonatan Hjelseth Mæhlum, som endte på 17 poeng etter 20 minutters spilletid og satte fire 3-poengere, samme antall som Mukoko.

 

Poengscorere i Ammerud – Tromsø:

Ammerud: Plaisir Nzitani Mukoko 25, Jonatan Hjelseth Mæhlum 17, Samuel Ahmed Diomande 14, Andreas Isaksen 11, Orji Okoroafor 7, Tomás Jarolín 6, Sikander Farooq 4.

Tromsø Storm: Cam Gregory 24, Aron Nielsen Finstad 21, Johannes Lange 18, Anders Solem 11, Henrik Lange 10, Simen Samuelsen 5, Lasse Gjellestad 5, Marcus Wynn 2.