- Får lov til å ytre og påvirke mye

​Mathias Eckhoff er klar for basket-VM i Kina neste år, som assistent for Angola og head coach Will Voigt.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
05.12.2018
Etter OL med Nigeria, kan Mathias Eckhoff oppleve et nytt basketeventyr: VM med Angola.

- Det er ganske heftig, det var et utrolig trykk med 10.000 gærne angolanere på tribunen. Det var som når det scores på Wembley og et vanvittig lydnivå, forteller Bærums og landslagets trener, som i helgen var assistant coach for Angolas lag i den siste og avgjørende helgen i finalerunden i Afrika-kvalifiseringen.

Hjemme i hovedstaden Luanda vant Angola fredag 77-73 i en nøkkelkamp mot Kamerun, sikret VM-plassen med 90-50 over Tsjad lørdag og jublet for søndagens 69-63 over Tunisia, som var VM-klare allerede før helgens avsluttende runde.

Amerikanske Will Voigt med Mathias Eckhoff som assistent ledet Nigeria i OL i Rio de Janeiro i 2016, der afrikanerne imponerte med å slå gruppevinner Kroatia.

- Må se om det passer inn

Nå er Voigt head coach for Angola og igjen tatt med seg Eckhoff på laget. Helgens seire og annenplass i finalegruppe B betyr at angolanerne er kvalifisert for VM i Kina 31. august til 15. september neste år.

- Jeg må først se om det passer inn med familie og jobben min i Dissimilis, presiserer Eckhoff.

Bærum-treneren er også usikker på hvor mye han kan være med i Angolas oppkjøring til VM.

-De pleier å legge opp til et ambisiøst opplegg med treningssamlinger i Europa. Før forrige VM var de i Spania, nå har de litt mindre penger, forklarer Eckhoff, som forhåpentlig også skal lede Norges U24-landslag i Universiaden i Napoli 3.- 14. juli. NBBF har meldt på lag både for menn og kvinner, men ikke fått bekreftet deltakelsen ennå.

- Vi ville fått bank

Will Voigt var trener for Ulriken Eagles i årene 2003-06 og senere assistent for Mathias Eckhoff på Norges landslag.

- Han er sjef nå, og som i Nigerias lag er det flere assistenter. Men jeg får lov til å ytre, mene og påvirke mye, fastslår Eckhoff.

49-åringen er klar på at Norges lag ville «fått bank» mot Angola og de beste afrikanske lagene.

- Mot de beste hadde vi ikke hatt en sjans, det er altfor stort trykk. Men vi hadde slått Tsjad, og på en veldig god dag kanskje også Egypt, selv om de er store, mener han.

- Angola er ikke like atletiske som Nigeria, Kamerun, Tunisia og flere av de andre, men har alltid vært veldig bra. Angola har alltid vært litt mindre enn de andre og har kompensert for det ved å spille hurtig basketball. Det er imponerende atleter de skal opp mot.

- Høyeste musikken jeg har hørt

- Generelt i afrikansk basket er nordafrikanerne mer strukturert og andre mer atletiske. Alle er påvirket av hvilken kolonimakt som styrte dem, Kamerun har for eksempel tette bånd til fransk basket – og Angola til Portugal, sier Mathias Eckhoff.

Han måtte haste av gårde til flyplassen i Luanda etter søndagens finale, men rakk å få med seg litt av jubelen og feiringen.

- Det var en stor opplevelse, faktisk veldig morsomt. De hadde en egen salsa-dansevariant og spilte den høyeste musikken jeg noen gang har hørt i en idrettshall. Alle danset, og jeg ble dratt inn i sirkelen for å danse og som nordmann så jeg vel ut som en idiot, men man må jo stille opp.

Kamerun, topp-6 i verden?

32 nasjoner skal delta i VM-sluttspillet i Kina neste år, blant dem fem afrikanske. Nigeria, Tunisia og Angola er klare, og Senegal ligger an til å bli toer i den andre finalegruppen, som spilles ferdig i februar. Så skal treerne ut i playoff om den femte plassen, med Kamerun fra Angolas gruppe som klar favoritt uansett motstander.

- Det må jo sies at vi slo et Kamerun som manglet de beste spillerne med Joel Embiid (2,13 – Philadelphia 76ers) i spissen, sier Mathias Eckhoff og tar med Pascal Siakam (Toronto Raptors) og Luc Mbah a Moute (LA Clippers) fra NBA og D.J. Strawberry som spiller for Gran Canaria.

- Med alle de beste på plass er Kamerun topp-6 i verden, hevder Mathias Eckhoff.

Sju Europa-lag klare

Europa har 12 plasser i VM-sluttspillet 2019. Sju lag er klare: Hellas, Tyskland, Tsjekkia, Litauen, Frankrike, Spania og Tyrkia, mens de fem siste avgjøres når de fire finalegruppene ferdigspilles siste helg i februar. Per i dag ligger Montenegro, Italia, Polen, Russland og Serbia an til å ta de fem plassene.

Av de nordiske landene er kun Finland med i finalegruppene, men får det tøft med å ta seg opp fra fjerdeplass og forbi Russland.