- Det sklir ut av hendene våre

​Sigurd Lorange i full fart opp banen, mens finnenes nummer 4 Markus Rautasalo sliter med å holde følge. Men Lorange stoppet på 9 poeng og Finland vant kampen 73-66.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
29.06.2018
U18-gutta misbrukte muligheten til å slå Finland og ta ledelsen i nordisk-gruppen.

U18 menn Finland – Norge 73-66

U16 menn Finland – Norge 80-59

- Jeg føler det sklir ut av hendene våre, sa Brent Hackman etter at en finsk 3-poenger med 6,8 sekunder igjen av kampen og i siste sekund på skuddklokka i praksis avgjorde duellen mellom de to eneste ubeseirede U18-lagene.

For Norge hentet inn det aller meste av finnenes 10-poengsledelse tidlig i fjerdeperioden (61-51), og hadde flere sjanser til å komme ajour og overta føringen i kampen.

Men på to områder sviktet det totalt:

Norge hadde 22 turnovers, og Finland som vant returstatistikken 59-45 grabbet til seg så mye som 25 offensive returer! Det ga finnene 85 skuddforsøk, mot Norges 65.

- Helt forferdelig, kommenterte Brent Hackman.

- Men det er vår akilleshæl, og vi jobber med det.

Nå gjelder det for de norske spillerne å glemme det sure tapet fortest mulig og være topp skjerpet til lørdagens møte med Estland.

- Det er fortsatt tre kamper igjen, og jeg føler vi er på vei mot noe, sa U18-sjefen.

«Alle slår alle»

Men U18-klassen i nordisk er vanskelig å bli klok på etter de to første rundene:

Norge slo Danmark med 14 poeng (76-62), men danskene slo Sverige (68-61), som slo Estland (75-64), som i fredagens siste kamp vant klart og kontrollert over Island (92-76), som i sin første kamp så vidt tapte for nettopp Finland (75-77).

Og av de seks lagene er Finland det eneste laget som ikke har tapt og Island det eneste som ikke har vunnet.

Konklusjonen: Ingen lag kan regnes bort i medaljekampen med tre dager igjen, og Norge har alle muligheter i sine tre siste kamper mot Estland, Sverige og Island.

I likhet med mange andre norske landslag før dem er U18-gutta små i basketsammenheng og avhengig av tempo og gode skyttere.

Alle de etablerte scorerne og lederne i laget viste sin klasse, men ingen av dem traff stabilt gjennom kampen.

Christoffer Heggelund hadde 3/3 på 3-poengere og 15 poeng ved halvtid, men var hemmet av et lite «overtråkk» og scoret ikke og skjøt nesten ikke i de to siste periodene.

Tobias Rotegård sto med null poeng etter to perioder, men ble toppscorer med 17 etter en solid andre halvdel og tre 3-poengere på rad.

Sigurd Lorange drev opp tempoet, men hadde en stang-ut-kveld, med 3 av 15 på alle skudd og én av fire 3-poengere.

Mikal Gjerde leverte en sterk kamp med blant annet 14 returer, men traff bare én av seks 3-ere. Det var til gjengjeld 30 sekunder før slutt og reduserte Finlands ledelse til 68-66.

Hårfine bom

Så spilte Norge aggressivt forsvar mot finnene, og 24-sekunder-klokka var i ferd med å gå ut. Men Tuoko Tainamo fikk ballen i hjørnet, skjøt sin eneste 3-poenger i kampen – og traff! Til publikums jubel og Norges fortvilelse.

Med 6,8 sekunder igjen på klokka var det ikke tid igjen for de norske gutta, som i et desperat siste forsøk rotet bort ballen og feilet kampens toppscorer Ville Tahvanainen  (20 poeng), som satte to straffer til 73-66.

De norske gutta ledet for siste gang i kampen da Jørgen Odfjell la en 3-poenger til 45-44 midtveis i tredje periode. Men Norge var bare ett poeng bak to ganger, og hadde momentum da Tobias Rotegård la sin tredje strake 3-poenger til 63-64 med 3:00 igjen på tavla.

Og på 66-63 til finnene misset både Christoffer Heggelund og Rotegård hårfint 3-poengere som ville gitt utligning.

Det var små marginer som skilte, og da er det surt å ha gitt motstanderen 25 offensive returer.

Denne finske årgangen har heller ikke de største og sterkeste spillerne, så det kan bli like utfordrende for Norge de to kommende dagene mot Estland og Sverige som har henholdsvis seks og fem 2-metersmenn. Det betyr likevel ikke at de kan holde følge med og stoppe Norge.

Positivt av U16-gutta

Norges U16-lag måtte til slutt tåle et 21-poengstap (59-80) mot finnene, men kampen var lenge jevn.

Finland gikk rett fra 8-8 til 21-8 i førsteperioden og ga aldri fra seg ledelsen. Men de norske gutta var bare 3 poeng bak (42-39) etter en 3-poenger fra Max Dahl Svendsen midtveis i tredje periode, før en finsk 9-0-run fulgte.

Og i praksis ble det to «runs» på 22-0 som utgjør forskjellen mellom lagene. Norge «vant» andreperioden 17-15 og spilte 14-14 i den tredje.

- I de to midterste periodene er energinivået vårt bra, og vi holder dem en-mot-en i forsvar, sa U16-trener Kjetil Andresen.

- Det er tøft fysisk, og spillerne må bli vant til at det uansett hva de gjør blir en del fysisk kontakt. Men det er en tilvenningssak. Vi holder nivået ganske bra, og det er ikke noen dårlig kamp av oss, presiserte Andresen.

I et jevnt norsk lag utmerket Max Dahl Svendsen med sin oppofrende innsats og innstilling om aldri å gi opp en ball, i tillegg til ferdighetene. Det sendte Sandvika-guarden i nærheten av en triple-double med 13 poeng, 8 returer og 6 steals, best i alle kategorier.

Jonas Kessler og Ionas Garras scoret 11 og en frisk og offensiv Reidar Greve 9. Kessler, Ulrikens MVP fra U16-NM, begynner å vise at han kan lykkes med driver og skudd og bli en stabil scorer også internasjonalt.

Av forwardene gjorde spesielt Leonard Stafset Grøndal en fin kamp med 7 poeng og 5 returer på 19 minutters spilletid.

U16-gutta kan bare forberede seg på flere tøffe kamper: Lørdag møter de Estland, som er uten tap hittil etter 78-67 over Sverige og 75-61 over Island.