- Det føles bare kjempedeilig!

​U16-jentene jubler etter seieren over Sverige. Bak fra venstre Karyn Sofie Sanford, Julia Gundersen, Fatima Mohamad, Selma Nybø Vangstein, Cecilia Riise, Selma Freng Sørensen, assistenttrener Joana Vitorino og hovedtrener Ellen Hamremoen. Foran fra venstre Sunniva Sørbye, Synne Jacobsen, Hanne Nybø, Maria Thoresen Myklebust, Johanne Storm-Gran og Eirin Vreim Holm.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
01.07.2018
U16-jentene skaffet seg 10 poengs forsprang på svenskene og greide å styre inn til seier.

U16 Kvinner Norge – Sverige 45-43

I Susi 3-hallen i Kisakallio-senteret jublet spillere, ledere og foreldre ellevilt da basketdramaet mot Sverige var over.

Dagen etter det sure tapet i sluttsekundene mot Estland (63-64) i en kamp Norge hadde ledet i 39 minutter, løftet de lovende U16-jentene seg til en enda sterkere prestasjon:

Svenskene kom til kampen med tre strake seire i nordisk, men ble sjokkert av et norsk lag som spilte aggressivt forsvar og strukturerte og kontrollerte angrep.

Norge ledet på det meste med 10 poeng, men Sverige kom nærmere og nærmere i sluttminuttene – og historien fra kampen var i ferd med å gjenta seg.

Men de norske spillerne nektet å gi fra seg seieren.

Karyn Sanford skaffet Norge et lite pusterom med en fancy scoring til 42-37 med 4 minutter igjen, Maria Thoresen Myklebust senket en 3-poenger til 45-39 da 2:50 gjensto.

Helbanepress og nerver

Så ble de to siste minuttene ulidelig spennende med et svensk helbanepress som skapte store problemer for de norske spillerne.

Det var nerver i begge lag og bomskudd og turnovers, men innsatsen like stor og forsvarsspillet like intenst på begge sider.

Med 1:50 igjen å spille setter Sverige to straffer til 45-43 – og så blir det ikke flere scoringer i kampen!

Norge spiller så godt forsvar at Sverige ikke får opp et skudd og blir avblåst for 24-sekunder, men i neste sekvens er svenskene så aggressive at Norge ikke får ballen over midtstreken i tide og blir avblåst for 8-sekunder.

Svenskene får det siste angrepet med 14 sekunder igjen etter en timeout, men Norge holder unna.

- Det føles bare kjempedeilig, jubler lagkaptein Maria Thoresen Myklebust.

- Alle var så deppa etter kampen mot Estland i går, og så klarer vi å reise oss og går ut og har troen på at vi kan slå svenskene. For vi bryr oss egentlig ikke så mye om hvem vi møter, sier Maria – som er én av dem «underårige» spillerne fra 03-generasjonen (U15-spillere) i laget.

I de nordiske mesterskapene har Norge alltid tidligere blitt slått av Sverige på U16-nivå, og ofte med stygge sifre.

Og det er 17 år siden den eneste seieren for U18-jentene kom, den gangen det het «juniorlandslaget» og Norge vant nordisk på Island i 1991 – med blant annet 68-51 over Sverige.

Stoppet Sveriges storscorer

- Det er utrolig bra av jentene å holde spiriten oppe og reise seg så raskt etter det som skjedde mot Estland, sier U16-landslagstrener Ellen Hamremoen.

- Vi visste hvor aggressive svenskene var, etter å ha sett dem slå Island med 50 poeng lørdag. Men vi hadde en plan for forsvarsspillet vårt og hvordan vi skulle stoppe deres nummer 10, forklarte treneren.

Matilda Ekh er suveren toppscorer i U16-klassen i nordisk etter de fire første rundene, og hadde før kampen mot Norge et gjennomsnitt på 22 poeng per kamp.

Det norske forsvaret holdt henne til 12 poeng.

- Vi satte Sunniva Sørbye på henne, og er veldig fornøyd med at vi klarte å redusere henne såpass mye. Jeg føler også at det var en lagseier, og vi fikk 11 av 12 spillere på banen, understreker Ellen Hamremoen.

Island: - Ingen lett match

Norge imponerte ved å vinne returstatistikken 51-40 – med 11 fra Fatima Mohamad (guard på 1,70!) og Sunniva Sørbye, 8 fra Karyn Sanford og Maria Thoresen Myklebust og 7 fra Hanne Nybø.

Scoringene var jevnt fordelt med Karyn Sanford som toppscorer med 10 poeng.

Mandag avslutter U16-jentene sitt første nordiske mesterskap med kamp mot Island, som har tapt alle sine fire første kamper.

Men de islandske jentene spilte jevnt med både Estland (40-49) og Danmark (45-56).

-Det er absolutt ingen lett match for oss. Vi ser at de er fysiske og at de aldri gir opp. Men vi har hatt to veldig gode kamper nå og skal nullstille oss til den siste også, håper og tror Ellen Hamremoen.