- Kan bli et tøft uttak

​Tori Solberg Halvorsen (til venstre) og Kari Kyrkjebø i en kamp med en irsk spiller i den andre av landskampene i Nadderudhallen i august. Norge vant den første kampen 69-67, mens Irland fikk revansj med 69-46 dagen etter. Neste sommer møtes lagene igjen til dobbeltlandskamper i Dublin og kan også bli motstandere i Small Countries-EM på Kypros.

FOTO: ERIK BERGLUND

ARILD SANDVEN
27.11.2019
Kvinnelandslagets trener Gunnar Nesbø får mange kandidater å velge blant.

Programmet for neste sommer er langt på vei klart:

Senior kvinner er påmeldt til Small Countries-EM i Kypros' hovedstad Nikosia 30. juni til 5. juli, og ligger an til å få to landskamper mot Irland i Dublin 20. og 21. juni.

- Small Countries var riktig matching for oss sist vi var med, passende nivå med jevne kamper. En veldig god sportslig opplevelse, sier Gunnar Nesbø, som fortsetter i rollen som landslagssjef med Ståle Frey som assistent.

Norge ble nummer 4 blant de 8 deltakende nasjonene i forrige Small Countries-EM som ble arrangert i Cork i fjor sommer. Der innledet de norske jentene med en sterk seier over vertslandet Irland (73-62) og 56-54 over Kypros, før det ble tap for Luxembourg (39-66), i semifinalen mot turneringsvinnerne Danmark (42-77) og i bronsekampen mot Malta (59-67).

Gjenvisitt til Irland

Irlands lag var også på besøk i Norge i august, til to kamper i Nadderudhallen 30. og 31. august, der det ble norsk seier 69-67 i første kamp og irsk revansj med 69-46 i den andre. En del av avtalen var at Norge skulle komme på gjenvisitt til Dublin neste sommer.

- Danmark er med i EM-kvalifiseringen nå, men ellers regner vi med de samme nasjonene som sist i Small Countries, sier Gunnar Nesbø.

Trenerne ligger an til å få mange gode spillere å velge blant.

Tina Stenerud Moen (Djurgården), Stine Austgulen (Ulriken Eagles) og Tori Solberg Halvorsen (Ullern) har vært de fremste profilene de siste sesongene, Karoline Teigland (IK Eos) kom inn som en frisk nykommer i Irland-kampene der også U18-landslagsspillerne Kari Kyrkjebø (Ulriken) og Lina Stranger-Johannessen (Ullern) fikk prøve seg i seniorsammenheng for første gang.

Flere BLNO-profiler

Med kamper i juni og juli skal Norge også kunne dra nytte av collegespillerne i USA, med Anniken Eika Frey, Severine Uggen, Amanda Allen, Emma Hergot og Marte Moe i spissen.

I tillegg er det mange BLNO-profiler som bør kunne være med og kjempe om en plass i troppen – som Maren Austgulen (Ulriken), Sigrid Hardie og Sofie Paulsen (Bergen Elite), Julie McCarthy (Bærum), Ingrid Sørtveit (Ullern), Julie Skorpen og Julie Wilborn (Asker), Flaka Kelmendi og Sigrid Male Davidsen (Høybråten).

Spillerne på U18-landslaget har egne kamper samme periode og er ikke aktuelle for laget.

EM-kvalifisering fra høsten 2021

- Vi håper at flere spillere vil være med, og vi ønsker jo å ha med de som satser og som er villig til å legge ned tid og trening utenom sesong, presiserer Gunnar Nesbø.

- Vi får se hvordan vi ligger an etter sesongslutt, for det er jo flere ambisiøse spillere vi ønsker å få med. Så satser vi på å få fylt opp godt med spillere på samlingene før Irland-kampene og Small Countries.

- Det kan bli et tøft uttak, erkjenner landslagssjefen.

Norges langsiktige mål er EM-kvalifiseringen som starter høsten 2021, inn mot EM-sluttspillet i 2023.

I mesterskapet på Kypros satser det norske laget på å forbedre fjerdeplassen fra Small Countries-EM i fjor.

- Ja, vi må absolutt ha som mål å komme til finalen og vinne, fastslår Gunnar Nesbø.

Jones Cup I Taipei for senior menn

Opprinnelig ønsket Norges Basketballforbund å ha med kvinnelandslaget i William Jones Cup i Taipei sommeren 2020, og fikk muntlig invitasjon til både senior menn og senior kvinner. Nå blir det bare senior menn som reiser.

- Datoene er ennå ikke spikret for Jones Cup og vi fikk ikke bekreftet at kvinnelaget vårt var med. Da ble det såpass mye usikkerhet at vi valgte noe vi visste hva var, og Small Countries-EM er  både passende nivå for jentene og en turnering som gir FIBA-poeng. Det er jo også en turnering der det kåres en europamester, understreker NBBFs sportssjef, Brent Hackman.

- Vi venter på datoen for turneringen, som vi er blitt lovt fra basketballforbundet i Taipei siste uke i november, forteller Hackman.