- Vil avgjøre det i kamp to

​Juan Ferrales i en av flere driver inn i Frøya-forsvaret. Fra venstre ser vi Nikola Vasojevic, Arne Ingebrigtsen (nr 9), Ognjen Nisavic (bak) og Junior Lomomba. Bak Nisavic står Max Richardson.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
23.03.2019
Miners tok et langt steg mot finale etter å ha avgjort i sluttminuttene mot Frøya.

Kongsberg Miners – Frøya 94-86 (1-0)

Frøyas kvartfinale-matchvinner Nikola Vasojevic var på hugget og reduserte til 83-81 med to straffer og 85-83 med en sterk drive, og fire minutter før slutt var gjestene i høy grad med i kampen om seieren i den første semifinalen.

Men så scoret Robert Hubbs etter assist fra Juan Ferrales, Aly Hudgins etter å ha plukket en retur og Nicolai Østbye som drivet inn fra høyresiden – og plutselig var Kongsberg Miners 8 poeng foran, 91-83.

- Vi har slitt med Frøya hele denne sesongen, presiserte Nicolai Østbye, som deler kapteinsrollen med Juan Ferrales.

- Begge serberne (Ognjen Nisavic og Nikola Vasojevic) er veldig gode, og vi klarte ikke å stoppe Marcus Larsson tidlig i kampen. Men vi er solide og det er mange som bidrar i dag, fastslo Østbye, som var en av seks Miners-spillere med tosifret score: Robert Hubbs endte på 20, Chris-Ebou Ndow med 19, Østbye med 14, Hudgins og Petar Kutlesic med 13 og Ferrales med 10.

Returkampen spilles i Frøya Arena torsdag og en eventuell tredjekamp i Kongsberghallen neste lørdag, og Miners er bare én seier fra nye NM-finaler – mot vinneren av Gimle-Bærum som begynner sin semifinaleserie i Bergen søndag.

- Det blir helt sikkert tøft å spille i Frøya Arena, og en kul ramme rundt kampen. Det er også betryggende å kunne reise dit med 1-0 og ikke ha kniven på strupen. Men vi ønsker jo å avgjøre det i to kamper, understreker Nico Østbye.

Kongsberg Miners vant 98-94 og 90-83 hjemme og 97-80 i Frøya Arena i de tre seriekampene som alle ble spilt før jul.

Larsson alene som "stor"

Frøya, som sikret semifinaleplassen på Nikola Vasojevic' lange 3-poenger i siste sekund mot Fyllingen (106-104), ga tittelforsvarerne jevn kamp igjen.

Peter Bullock ble igjen i Bergen, og dermed ble laget enda mer avhengig av Marcus Larsson, som har slitt med et overtråkk siden kvartfinale to.

Den 2,06 m lange centeren åpnet kampen glimrende, men hadde tre feil ved pause og fikk den fjerde tidlig i tredjeperioden og måtte ta pauser på benken.

- Da hadde vi ingen «store» spillere igjen, konstaterte coach Darko Mihajlovic.

Det utnyttet Miners med sterke driver inn under kurven, og spesielt Aly Hudgins var god til å utfordre Frøya-forsvaret og ble viktig mot slutten av kampen.

Frøya var siste gang i ledelse da Arne Ingebrigtsen la sin tredje 3-poenger til 50-47 rett etter pause, men var bare ett poeng bak (53-52 og 58-57) etter en drive og en 3-poenger fra Ognjen Nisavic, som storspilte utover i tredjeperioden og tidlig i den fjerde.

Men hver gang Frøya nærmet seg, slo hjemmelagets scorere til og skaffet et nytt forsprang.

- Nisavic X-faktor

I returkampen torsdag vil Peter Bullock være tilbake for Frøya og gi laget langt mer tyngde og høyde under kurvene.

- Samtidig betyr det jo at én av de andre utlendingene må ut på benken, kanskje Vasojevic eller Lomomba, minner Miners-trener Lars Gunnar Sønsteby om.

- Men vi må først og fremst «tighte opp» i forsvar i returkampen. Frøya skyter mye og ofte bra, men de driver også godt og fikk komme seg til kurven for lett i dag. Men det er tøft hver kamp mot Frøya, og de har Nisavic som en X-faktor. Han kan finne på å score 40 poeng i en kamp hvis han er i siget, presiserer Sønsteby.

Poengscorere i Kongsberg – Frøya:

Kongsberg Miners: Robert Hubbs III 20, Chris-Ebou Ndow 19, Nicolai Østbye 14, Aly Hudgins 13, Petar Kutlesic 11, Juan Ferrales 10, Max Richardson 5, Matias Save 2.

Frøya: Ognjen Nisavic 23, Nikola Vasojevic 18, Arne Ingebrigtsen 13, Marcus Larsson 13, Junior Lomomba 13, Edmunds Gabrans 3, Haakon Heradstveit 3.