- Viktig springbrett for spillerne

​Harald Eika Frey kom på Allstar-laget i Small Countries-EM i fjor sommer og storspiller for Montana State i NCAA. 21-åringen blir en nøkkelspiller for det norske laget i Universiaden i Napoli i juli.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
08.02.2019
Norges U24-landslag har fått plass blant 16 lag i sommerens Universiade i Napoli.

- Det er spennende, og U24-landslag passer glimrende for oss, sier Brent Hackman, sportssjef i Basketballforbundet.

- Universiaden blir et viktig springbrett for spillerne, som kan hente seg internasjonal erfaring før EM-kvalifiseringen begynner i 2021. Det er godt å strekke seg litt, presiserer han.

NBBF søkte om å få med landslag både for menn og kvinner i Universiaden i Napoli i Italia 3. til 14. juli, men visste at nåløyet for deltakelse er trangt – ettersom bare 16 lag er med i hver av turneringene.

Denne uka kom svaret:

Norge er med i mennenes turnering, men står på venteliste i kvinnenes.

- Synd at jentene ikke får være med, fastslår Brent Hackman, men opplyser at forbundet er i full gang med planer om en seniorlandslagsturnering for kvinner, i Oslo helgen 30. august – 1. september.

- Irland er «gira», vi har fått positive signaler fra Danmark og Island og er i god dialog med Sverige, forteller Hackman.

I tillegg er det avtalt landskamper for senior menn mellom Sverige og Norge i Stockholm helgen 10. og 11. august.

22 idretter

Universiaden er en internasjonal multi-sportsbegivenhet som har vært arrangert hvert annet år siden 1959, både sommer- og vinteruniversiade.

I Napoli skal det konkurreres i 22 idretter.

Norge var med i basketballturneringen for menn i Taipei i 2017, og ble nummer 14 blant de 24 lagene etter å ha vunnet tre av åtte kamper: 100-55 over Hongkong, 73-63 over Japan og 90-85 over Estland. I tillegg ble det knepne tap for Finland (63-70) og Mexico (75-81).

- Veldig god investering

14.- plassen i Taipei var trolig avgjørende for at Norge kom med da turneringen denne gang ble redusert til 16 lag.

- Universiaden er en glimrende arena med masse sportslig kvalitet, og for norsk basket en billigere og bedre arena enn alle andre for den aldersgruppen av unge seniorer, mener landslagssjef Mathias Eckhoff, som også ledet laget i 2017.

- Vi har et bedre lag nå forutsatt at alle de beste kan være med, og sånn sett er det en veldig god investering med tanke på morgendagens seniorlandslag. Mange av U24-spillerne blir fort sentrale der, understreker han.

Hvilke lag som er de øvrige 15, er foreløpig ikke kommunisert eller offentliggjort.

Litauen vant turneringen i Taipei for to år siden etter 85-74 over USA i finalen, mens Latvia slo Serbia i bronsefinalen. Tyskland, Israel, Finland, Argentina, Australia, Canada, Mexico, Tsjekkia og Kinesisk Taipei (Taiwan) var de øvrige lagene som plasserte seg foran Norge.

- Det pleier å være de samme som går igjen, og det betyr at vi er i turnering med USA, Canada, Litauen, Serbia og andre store basketnasjoner vi ellers aldri ser snurten av, presiserer Mathias Eckhoff.

Et lag av collegespillere

Flere hjemlige BLNO-spillere med Gimle-duoen Eivind Lamo og Sigurd Lorange i spissen er åpenbare aktuelle for Universiade-laget, men de fleste spillerne holder til i collegelag i USA. Harald Eika Frey storspiller for Montana State Bobcats, og Eckhoff nevner i tillegg raskt også Mikkel Kolstad, Johannes Dolven, Sjur Dyb Berg og Matz Stockman.

I utgangspunktet skal USA-farerne ha fri og være spilleklare første uka i juli.

- De skal jo det, selv om en coach alltid kan sette seg på bakbeina. Men jeg håper også disse unge, sultne gutta – (Kristian) Sjølund, (Tobias) Rotegård og (Mikal) Gjerde) – kan være med, sier landslagssjefen.

Med tanke på seniorlandskampene mot Sverige i august, blir det en større treningsgruppe som samles tidligere på våren.

- Kanskje så smått rett etter sesongen, håper Mathias Eckhoff.

Flere "overårige" profiler

Kvinnelandslagets trener Gunnar Nesbø var usikker på om U24-jentene skulle komme med blant 16 lag i Universiaden, og ble ikke altfor skuffet eller overrasket over at de havnet på venteliste.

- Samtidig har vi jo flere spillere som var med i Small Countries i Cork i fjor som ikke holder U24-alder, understreker landslagssjefen, og nevner Tina Stenerud Moen (32), Tori Solberg Halvorsen (30) og Ingrid Selvik (26).

- Det er veldig bra hvis det blir turnering hjemme i sommer. Vi ønsker å holde i gang denne landslagsgjengen, fastslår Nesbø.