- Vi har klart å dra i gang noe viktig

​Per Fedje (til venstre) og Arild Buen må jobbe mye både i forkant og underveis, men hygger seg med veteran-NM og får tid til å spille selv også.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
02.10.2017
300 basketveteraner storkoste seg i NM, men Ulrikens to ildsjeler ønsker seg flere lag.
- Vi hadde 34 lag, en nedgang på to fra i fjor. Det er bra, men vi vil ha flere. +50 kvinner har vi aldri hatt lag i, det er et veldig potensial her, sier Per Fedje (49) og Arild Buen (51).
Veteran-NM i Sandslihallen, i hjertet av Ytrebygda, er en suksess. Som alltid. Deltakere skryter hemingsløst av Per, Arild og opplegget.

For mange av spillerne med glanstid på basketbanen i forrige århundre er NM i de eldre, aldersbestemte klassene et høydepunkt. Både sportslig og sosialt.

- Fantastisk! Jeg har vært her seks av de sju årene, vunnet gull fire ganger og sølv to, smiler Mark DiGiacomo, som spiller for klubben han kom til i 1982, Tromsø. Han har fortsatt konkurranseinstinket i behold, men finalen i Herrer 50-60 ender med en klar seier til Asker over tromsøværingene, 44-17.

- Per og Arild har igangsatt et arrangement som bare er blitt bedre og bedre. Det er så perfekt sosialt: Fredag kveld “get together” og lørdag bankett, alle samlet på Scandic-hotell i byen, buss til og fra hall og hotell og flyplass. For mitt vedkommende er det også veldig bra å få jobbe med kontaktnettet her hvor det er folk fra hele landet, understreker Mark, til daglig fag- og tiltakskonsulent i NBBFs Region Øst.

- Uunnværlige, sier Lisbeth Jansen om Ulriken-duoen som startet og styrer alt i veteran-NM. Høybråten-legenden fra klubbens 16 NM (hvorav 15 på rad), har vært med i Bergen alle de sju årene.
- Veteran-NM er veldig viktig for norsk basketball, hevder hun. – Det er veldig sosialt og hyggelig, spille sammen og mot hverandre igjen og treffe gamle kjente. Arild og Per er omgjengelige og blide og kjenner hele basket-Norge. Men det er mange som går igjen her, Austgulen-familien og mange gode arrangører i Ulriken, sier Lisbeth.

Høybråtens “Damer 40-50” er et kanonlag ingen kan stoppe. De vinner 43-9, 47-5, 42-14 og 52-3.
Blant gutta vinner Sandvika den nyopprettede +60-klassen, Asker 50-60 og Bønes både 40-50 og 34-40, jenteseirene går til Høybråten i 40-50 og Gimle i 34-40.
Vinnerlagene legges ut her på basket.no tirsdag!

- Må være stil og kvalitet

Gjennom hele helgen og på nettet i etterkant er det blitt mye hyllest til de to som startet og styrer veteran-norgesmesterskapet.

- Vi begynte å jobbe aktivt med dette i 2010, etter å ha snakket løst om det noen år før det, forteller Arild og Per, som spilte sammen på Ulrikens A-lag i eliteserien i 10 år, med NM-triumfen i 1994 som det store høydepunktet.
- Håndballen har sitt veteran-NM, som er en stor greie – så vi snakket om at vi burde kunne få til noe lignende også i basket. Det gikk vel et par år før vi satte oss ned og begynte å gjøre noe med det. Alt var klart i 2010, men vi kom litt i tidsnød og utsatte det et år. Det var nok smart, for når vi først skulle gjøre det, ville vi gjøre det skikkelig.
- Vi følger litt malen til håndballen. Alt skal være på stell med hotell, mat og bankett, det må være stil og kvalitet, presiserer de.

Endelig gammel nok

- Banketten er jo rosinen i pølsen, selve høydepunktet, sier Per Fedje.
Og det er ingen tvil om at den sosiale delen av arrangementet vektlegges, og er årsaken til at så mange kommer tilbake til veteran-NM hvert år.
Ulrikens arrangørsjefer gledet seg også over talen Lise Høyerholt Selvik fra Hop holdt på banketten, der hun fortalte hvor mye hun hadde gledet seg til å bli gammel nok til å være med i veteran-NM!
Det er den typen rekruttering Arild Buen og Per Fedje håper på i de neste årene.

- Det er mange gode spillere her også. Første året følte jeg det var mange utrente kropper, men så har flere lagt seg i selen og gjort noe med det fysiske, mener Arild Buen.
- Jeg har filosofert litt over det og snakket med mange, at vi har klart å dra i gang noe viktig. Folk er kommet i aktivitet igjen, ikke bare gjennom eget spill i veteran-NM, men de er tilbake i klubbmiljøene sine og begynner å gjøre jobber der, mange som har vært borte fra basketmiljøet i 10 og 20 år. Plutselig er de trenere igjen, i forskjellige klubber. Det er gledelig, fastslår han.