Ønskereprise for Kongsberg Miners

Kongsberg Miners jubler for gull nummer to i Scania Cup, og løfter opp lagets finale-MVP Valen Tejada. Bak fra venstre ser vi assistant coach Rodney Hawthorne, Christoffer Rotegård, Matias Johansen, Antonio Armenteros, Markus Furulund (som holder på Valen Tejada), Mikal Gjerde, Sondre Skullestad, Kristian Eggar, Vetle Fjeldstad, Nicholas Holum, Andreas Rief Bråthen, fysisk trener Frederic Solberg og head coach Stein Erik Rotegård. Foran fra venstre Herman L. Nordeide med lagpokalen, Simen Juvastøl, William Hay (som løfter opp Valen Tejada!) og Tobias Rotegård med Scania King-pokalen.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
22.04.2019
Med totalt 13 3-poengere skjøt Miners danske Hørsholm i senk i Scania Cup-finalen.

Kongsberg Miners kontrollerte inn til 63-47 og ble historiske som første norske klubb som har vunnet Scania Cup to ganger, etter at 00-laget slo KFUM Uppsala 70-65 i U17-finalen for to år siden.

- Vi kom ut veldig heite i første og andre periode, men utover i kampen tok Hørsholm bort Mikals og mine skudd, forklarte Tobias Rotegård ble finalens toppscorer med 19 poeng etter å ha truffet på fem 3-poengere.

- Men da var det andre på laget som steppet opp, særlig Valen (Tejada) og William (Hay), fastslo Kongsberg-gutten som denne sesongen har spilt basket for legendariske Oak Hill i Virginia.

På premieseremonien der Miners fikk pokalen og gullmedaljene ble Tobias også kåret til turneringens beste spiller – «Scania King» - utmerkelsen Mikal Gjerde fikk for to år siden. Mens den tredje i USA-trioen, Valen Tejada, ble kåret til lagets finale-MVP. I tillegg kom både Rotegård og Gjerde med i turneringens Allstar-lag.

Mikal Gjerde leverte en kanonkamp med 31 poeng da København-laget SISU ble slått 68-49 i semifinalen tidligere søndag, og Miners var klare favoritter i finalen etter at laget hadde slått Hørsholm 60-52 i åpningskampen fredag, da mye kladdet.

I søndagens finale var tempo og ballbevegelse glimrende fra start, og spesielt Tobias Rotegård kom tidlig i gang med 3-poengstreff. Laget endte på 13 3-ere – 39 av 63 poeng – med fem fra Rotegård og fire fra William Hay.

William Hay hadde 16 poeng i finalen, Valen Tejada 14, Mikal Gjerde 8, Herman Nordeide 4 og Simen Juvastøl 2 poeng.

 

Viktig matching utenlands

Tobias' pappa og lagets trener gjennom mange år, Stein Erik Rotegård, er klar på hvorfor Miners-laget har vunnet Scania Cup to ganger:

- Vi ser det med Ulriken-jentene også, hvor viktig det er for unge spillere å komme ut og konkurrere internasjonalt. Vi var tidlig med i Lundaspelen og Scania Cup, og ble første norske lag som deltok i EYBL (Europaligaen). Dessuten har vi hatt flere av nøkkelspillerne våre på landslagene i nordisk og EM. Veldig mye av grunnlaget ligger i den erfaringen, presiserer Stein Erik Rotegård.

 

Vil vinne NM-gull hjemme

Miners-spillerne har enda et stort mål å se fram mot: U19-NM på hjemmebane helgen 3.- 5. mai. Der må Scania Cup-vinnerne finne seg i å være storfavoritter til NM-gullet de ennå ikke har vunnet.

- Vi har gått i NM i flere år med håp om å klare det. Men Asker slo oss i U16-NM og Sverresborg i fjor i U19-NM. Men å oppleve å vinne det på hjemmebane ville være enormt stor, forsikrer Tobias Rotegård.

 

Overraskende finale-lag

Ulriken Eagles har muligheten til både å utligne til 2-2 i Scania Cup-seire versus Kongsberg Miners og til å gå forbi med tre, når både 02-jentene og 02-guttene spiller finale mandag, 2. påskedag.

Guttelaget som vant U16-NM i fjor og som coaches av DuRell Sanford har overrasket stort.

- Det var vel ikke så mange som trodde vi kunne komme så langt, jeg gjorde det kanskje ikke selv heller, erkjenner Jonas Kessler, «årets talent» i norsk basket og lagets ledende spiller og toppscorer.

Jonas ble tatt hardt og passet godt på i semifinalen mot AIK, men endte likevel som mestscorende med 16 poeng etter en sterk avslutning.

I en «knokkelkamp» av en semifinale fulgte lagene hverandre inn i siste minutt. Men på stillingen 55-55 med 30 sekunder igjen å spille, senket Reidar Greve dagens viktigste 3-poenger (58-55), og etter at AIK hadde misbrukt sin mulighet i neste angrep, måtte de stoppe klokka og sende Jonas Kessler til straffelinja.

Han misset det første skuddet, men traff det andre og sikret i realiteten seieren med 59-55 og 15 sekunder igjen.

Et skår i gleden for Ulriken var det at lagets kreative og gode pointguard Ayman Yousuf hinket av banen med en kneskade, etter at han mot slutten av tredje periode kastet seg på gulvet i kampen om en løs ball – og vant ballen.

Om han ikke kan spille finalen, vil det være en klar svekkelse for laget. Men Ulriken klarte seg gjennom avslutningen mot AIK uten Ayman, og kjemper uansett om gull mot Vestri/Snæfell.

Det islandske laget slo svenske Onsala klart (71-51) i semifinalen, men tapte med større sifre (53-74) for AIK i gruppespillet.

 

3-poengsshow i semifinalen

Ulrikens 03-jenter var suverene i Scania Cup i fjor, og er klare for en ny finale én årsklasse opp, der de har fått med seg 02-duoen Hanne Nybø og Maria Hallingstad.

Laget slet med fysisk sterke Tapiolan Honka i en drøy periode i semifinalen, men skjøt etter hvert finnene i senk og vant 67-54 etter 11 3-poengere fra fem forskjellige spillere.

Fire av 3-erne kom fra Karyn Sanford som ble kampens toppscorer med 20 poeng og som igjen hadde en buzzer-3-er, til 29-24 ved pause.

Så startet tredje periode med tre kjappe 3-poengere fra Celine Klett, Karyn Sanford og Maria Hallingstad, og med 38-26 var Honka på behørig avstand for godt i kampen.

- Vi brukte litt tid på å finne rytmen, men så begynte det å renne inn og vi fikk ballbevegelse og flyt, sa coach Ingvild Sanford.

Fatima Mohammad endte på 16 poeng, Maria Hallingstad hadde 12, Hanne Nybø 7, Celine Klett 6 og Sunniva Sørbye og Nea Toften 3 hver.


Kjenner finalemotstanderen

Ulriken kjenner mandagens finalemotstander BMS Herlev godt.

- Vi har spilt mot dem flere ganger og var på treningsleir i Danmark i høstferien i fjor og slo både 02- og 03-laget deres da. Men det er nesten et år siden og de har høye spillere, fire-fem stykker rundt og over 1,80. Så de gir oss litt av samme utfordringen som Honka gjorde i dag, men de er bedre. Vi må løpe mot dem – og skyte, fastslår Ulriken-treneren.

Kvartfinalen tidlig søndag morgen ble langt mer spennende for Ulriken-spillerne og tilhengerne. Laget ledet med 19 poeng på det meste og med 11 (47-36) da 4. periode begynte, men ble innhentet på 48-48 – før Sunniva Sørbye avgjorde med to straffekast 4,2 sekunder før slutt!

 

Bittert semifinaletap - men bronse og Allstar

Også Ullerns 00/01-jenter og Sandvikas 03-jenter fikk oppleve store ledelser forsvinne, og begge gikk på sure tap.

Ullern hadde finaleplassen i lomma med 48-31 over BMS Herlev tidlig i 4. periode, men 17 poeng var ikke nok: Det ble 52-52 ved full tid og endte 58-62 etter overtime.

Heldigvis kunne Ullern juble for bronse noen timer senere etter 47-43 over IK Eos fra Lund, etter en råsterk avslutning der Marte Moe la to viktige straffer i sluttsekundene.

Dermed kunne Ullern-jentene motta sine medaljer ute på gulvet i Täljehallen sammen med finalistene Aabyhøj og BMS Herlev – etter finalen de helt klart følte de burde vært med i.

Der ble også Anniken Eika Frey ropt opp og tatt ut på turneringens Allstar-lag.

 

20 poengs ledelse forsvant

Sandvikas 03-jenter måtte tåle et klart tap i kvartfinalen mot Fryshuset (33-60), men hadde et klart mål å revansjere nederlaget mot Södertälje (47-50) fra gruppespillet fredag, i en kamp Sandvika ledet helt fram til sluttminuttene.

Denne gangen var ledelsen oppe i 20 poeng (42-22) mot slutten av tredje periode, før Södertälje startet opphentingen og gikk forbi. Maria Thoresen Myklebust reduserte til 49-50 med en 3-poenger i sluttsekundene, men Sandvika fikk aldri inn seiersscoringen og måtte tåle et bittert tap igjen. Laget har uansett vunnet to kamper i Scania Cup og slått Tapiolan Honka (58-50) som er i semifinale mandag.

Sandvika avslutter med kamp om 7.- plass mandag mot Brahe Basket, laget som spilte finale mot Ulriken i 03-klassen i fjor.

 

12 nye seire

Også den tredje Scania Cup-dagen ga 12 norske seire, med enda et lag som fikk sin første: Ulrikens 05-jenter som slo svenske Spånga 54-39.

Fine oppmuntringer ble det også til Ulrikens 06-jenter som kapret femteplassen etter 63-34 over Åkersberga og til Kjelsås' 02-jenter som slo Lobas 45-42 i kampen om sjuendeplass.

 

SCANIA CUP 2019, RESULTATENE SØNDAG:

Jenter 00/01: Semifinale Ullern – BMS Herlev (Danmark) 58-62 OT, bronsekamp Ullern – EOS Lund (Sverige) 47-43. Finale Aabyhøj (Danmark) – BMS Herlev 55-35.

Jenter 02: Kvartfinale Ulriken Eagles – Feeniks (Finland) 50-48, semifinale Ulriken Eagles – Tapiolan Honka (Finland) 67-44, kamp om 5.- 8.- plass Kjelsås – SISU (Danmark) 31-69, kamp om 7.- plass: Kjelsås - Lobas (Sverige) 45-42.

Finalen Ulriken Eagles – BMS Herlev spilles mandag kl. 10.15.

Jenter 03: Kvartfinale Sandvika – Fryshuset (Sverige) 33-60, kamp om 5.- 8.- plass Sandvika – Södertälje 49-50, kamp om 9.- 12.- plass Hop – Marbo (Sverige) 49-54.

Jenter 04: Kamp om 9.- plass Ulriken Eagles – Feeniks 45-62, kamp om 11.- plass Hop – Amager (Danmark) 47-53.

Jenter 05: Kamp om 9.- 12.- plass Ulriken Eagles – Sunderby (Sverige) 28-53, kamp om 11.- plass Ulriken Eagles – Spånga (Sverige) 54-39.

Jenter 06: Ulriken Eagles – Alvik (Sverige) 23-54, kamp om 5.- plass Ulriken Eagles – Åkersberga (Sverige) 63-34.

 

Gutter 00/01: Semifinale Kongsberg Miners – SISU 68-49, finale Kongsberg Miners – Hørsholm (Danmark) 63-47.

Kamp om 5.- 8.- plass Sandvika – Djurgården (Sverige) 77-66, kamp om 5.- plass Sandvika – Högsbo (Sverige) 64-68, kamper om 9.- 12.- plass Sverresborg Hoops – Værløse (Danmark) 61-74 og Sverresborg Hoops – Fryshuset 63-82.

Gutter 02: Kvartfinale Ulriken Eagles – Copenhagen Future (Danmark) 94-47, semifinale Ulriken Eagles – AIK (Sverige) 59-55, kamp om 9.- 12.- plass EB85 – Södertälje 68-38.

Finalen Ulriken Eagles – Vestri/Snæfell (Island) spilles mandag kl. 13.30.

Gutter 03: Kamper om 9.- 16.- plass Ullern – Tindastóll (Island) 66-75 og Ulriken Eagles – Fjölnir (Island) 60-69.

Gutter 04: Kamp om 9.- 12.- plass Kolbotn – SISU 45-72.

Gutter 05: Kamp om 5.- 8.- plass Ullern – Gladsaxe (Danmark) 57-63, kamp om 11.- plass EB85 Rising Stars – Hammarby (Sverige) 39-84.

Gutter 06: Kamp om 9.- 12.- plass Ullern – Pantterit (Finland) 51-77.